> Naslovnica > Agrometeorologija
Agrometeorološke zanimljivosti » SNJEŽNI ZAŠTITNIK
Jedna od najraširenijih pučkih izreka posvećenih siječanjskom vremenu "Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu", ove godine se zamalo obistinila. Ozimim ratarskim kulturama, pšenici i ječmu, naime, snijeg se smilio i prekrio ih gotovo u zadnji čas.
Snježni pokrivač
U poduljem razdoblju topla vremena u prosincu i siječnju "prepoznale" su ozime žitarice proljeće i krenule u vegetaciju, odnosno busanje. Tako su postale znatno neotpornijima na niske temperature nego što su nakon razdoblja kalenja, odnosno pripreme za zimu. I inače, a kako ne u ovim okolnostima, jača i dugotrajnija golomrazica može prouzročiti pojavu sriježi, oštećenja čvora busanja i trganje njihova korijena. Sve u svemu, ozime žitarice koje su siječanj zamijenile za proljeće, a to su one ranih, inače najpovoljnijih sjetvenih rokova iz početka listopada, od niskih temperatura mogao je spasiti samo snježni pokrivač.
Snijeg na tlu
Tek pali, svježi i rahli snijeg sadrži mnogo zraka pa stoga slabo provodi toplinu. Takav dobro štiti tlo i raslinstvo od pretjerana ohlađivanja. Zbog loše vodljivosti ohlađivanje se očituje na samoj površini snijega, a donji dijelovi snježnoga pokrivača i tlo pod njim pod neznatnim su utjecajem vanjske hladnoće. Istodobno, rahli snijeg i čuva toplinu, jer značajno utječe na smanjenje gubljenja topline iz tla. Tako održava temperaturu na površini tla ujednačenom. Pokazalo se da je, primjerice, za snježnog pokrivača od 30 cm temperatura na površini tla oko 2 °C pa se metabolički procesi ozimih usjeva pod njim uredno odvijaju. Već je i visina snježnog pokrivača od 10 cm, ako je rastresit i ravnomjerno raspoređen po polju, dovoljna da zaštiti ozime usjeve od jakih mrazeva.

No osim raslinstvu, nažalost, snježni pokrivač dobra je zaštita i mnogim štetočinjama. Ako je pak deblji i duže se zadrži mož,e prouzročiti i smanjenje otpornosti ozimih usjeva na niske temperature, kadšto i njihovo ugušenje, a posebice za pojave ledene kore. Ohlađivanjem se, naime, na površini snježnog pokrivača katkad formira ledena pokorica koja onemogućuje cirkulaciju zraka, odnosno dovod kisika i ugljičnog dioksida do biljke.

Ž.L.