Predsjednik Josipović podržao nastup DHMZ-a na prvom Sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije

Javnosti predstavljen interaktivni Atlas vjetra Hrvatske

DHMZ, 26. 9. 2012. - Državni hidrometeorološki zavod aktivno je sudjelovao na prvom Sajmu i Konferenciji energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije od 19. do 23. rujna 2012., u sklopu Jesenskih sajmova Zagrebačkog velesajma na kojima se predstavilo 607 izlagača iz 17 stranih zemalja i Hrvatske.

Nakon što je otvorio sajamske priredbe na Zagrebačkom velesajmu, Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović podržao je sudjelovanje DHMZ-a posjetom njegovom štandu. Tom prilikom istaknuo je značaj meteoroloških informacija za usluživanje korisnika koji se bave obnovljivim izvorima energije.
Fotografija: K. Špoler Čanić, DHMZ
Na štandu DHMZ predstavljen je novi interaktivni Atlas vjetra Hrvatske koji pruža informacije o brzinama i gustoći snage vjetra, na 10 m i 80 m od tla, na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Ove informacije predstavljaju polaznu osnovu za odabir područja najpovoljnjijih za gradnju vjetroelektrana i uskoro će biti dostupne svim zainteresiranim korisnicima na web stranicama DHMZ-a.
Fotografija: K. Špoler Čanić, DHMZ
Osim Atlasa vjetra na štandu DHMZ prikazane su i karte srednje godišnje ukupne dozračene sunčane energije te količine oborine dostupne u Klimatskom atlasu Hrvatske, ali i druge proizvode (informacije) i usluge važne za donošenje odluka o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije.
Fotografija: A. Stanešić, DHMZ

Zanimanje posjetitelja pobudio je i program za upravljanje prometom u slučajevima opasnosti od jakog vjetra «ANEMOALARM» koji su razvili stručnjaci DHMZ-a i µm-meteoroloških sustava, u suradnji s Hrvatskim cestama d.o.o.

U sklopu sajma održana je dvodnevna Konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije na kojoj su sudionici upoznati s neospornim značajem meteoroloških informacija, neophodnih za učinkovito korištenje gotovo svih oblika obnovljivih izvora energije: od sunčeve, energije vjetra i voda do proizvodnje biomase. U okviru teme Hrvatski potencijali i energetska perspektiva, ravnatelj DHMZ-a, mr. sc. Ivan Čačić, istaknuo je potencijale DHMZ-a u podršci gospodarskog razvitka RH, a sudionicima konferencije podijeljene je prezentacije DHMZ-a s temom: Meteorologija i obnovljivi izvori energije.