Interaktivni Atlas vjetra Hrvatske

DHMZ, 23. 10. 2012. - Interaktivni Atlas vjetra Republike Hrvatske u izdanju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Atlas pruža informacije o brzinama i gustoći snage vjetra, 10 i 80 m od tla, na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Prikazane brzina i gustoća snage vjetra rezultat su izračuna računalnog modela atmosfere ALADIN i predstavljaju prosječnu vrijednost u kvadratu mreže 2 km x 2 km (rezolucija 2 km). Zato služe kao osnova za procjenu energetskog potencijala vjetra u Hrvatskoj.

Za sigurnu procjenu energetskog potencijala vjetra za pojedinu lokaciju potrebni su detaljniji izračuni i ostale relevantne informacije koje se mogu posebno naručiti u DHMZ-u - Služba za meteorološka istraživanja i razvoj operativnih prognostičkih modela,
tel: 01 45 65 682, usluge@cirus.dhz.hr.

Energetska strategija Republike Hrvatske potiče poduzetništvo u području obnovljivih izvora energije i sve više je interesa od strane poduzetnika za informacijama o vjetru i njegovom potencijalu za pojedine lokacije u Hrvatskoj. Informacije u Atlasu vjetra DHMZ-a, reprezentativne samo za relativno usko područje oko mjerne lokacije, poslužit će im za polaznu procjenu najpovoljnjijih područja za gradnju vjetroelektrana.