DHMZ − partner i podrška srednjoškolcima u otkrivanju atmosfere

DHMZ, 30. 3. 2016. − S prostora Meteorološko-aerološkog opservatorija Zagreb - Maksimir (MAO Zagreb - Maksimir) DHMZ-a uspješno je lansiran balon s eksperimentima srednjoškolaca koji sudjeluju na natječaju Balon Stellar. Lansiranje je rezulat suradnje između DHMZ-a i udruge Tim Stellar koja organizira natjecanje.

DHMZ u sklopu svojih operativnih aktivnosti sa ciljem dobivanja uvida u stanje atmosferskih prilika na različitim visinama provodi radiosondažna mjerenja na dvije lokacije u Hrvatskoj: Zagreb-Maksimir (od 1955. godine) i Zadar Zemunik (od 2002. godine). Kroz višegodišnji rad profesionalnih djelatnika kojima je ovakav posao dio svakodnevice bilo je logično da se udruga obratila DHMZ-u za pomoć. DHMZ je omogućio stručnu podršku, prostor, vodik i pripremu balona za lansiranje.

Na pripremi i lansiranju balona 10. ožujka 2016. sudjelovali su djelatnici DHMZ-a i članovi udruge. Dejan Jukičić, motritelj MAO Zagreb - Maksimir, certificiran za rad s vodikom, napunio je i pripremio balon, a članovi udruge pripremili su eksperimente za lansiranje. Osim eksperimenata i telemetrijskih uređaja, s balonom je u stratosferu poletjela i HD video sonda koja je snimala fotografije i video leta balona. Prema podacima, balon je postigao cilj, stigao je do sredine stratosfere. Maksimalna visina koju je dostigao bila je 32200 m, a let je trajao 1 h 46 min i 24 s. Brzina kretanja balona bila je od 35 km/h u nižim slojevima atmosfere do preko 175 km/h u višim slojevima. Nakon pucanja balona, sonda i eksperimenti su se uz pomoć padobrana uspješno prizemljili u blizini Ludbrega. Prikupljene podatke prilikom leta balona sada obrađuju timovi učenika za svoj završni rad.

DHMZ podupire ovakva i slična praktična istraživanja u kojima sudjeluju mladi jer ih potiče na primjenu znanstvenih metoda u traženje odgovora te zaključivanju na temelju opažanja i istraživanja koje su proveli.

Let balonom sažet u 4 min i 16 s možete pogledati ovdje.