METEOALARM - upozorenja o opasnom vremenu za Europu

17. srpnja 2009. datum početka operativne izrade upozorenja za Hrvatsku

METEOALARM je internet stranica (http://www.meteoalarm.eu) stvorena radi upozorenja javnosti na opasne vremenske prilike u Europi nastala na temeljima EMMA (European Multiservice Meteorological Awareness) projekta. Više od 20 Europskih zemalja se udružilo da bi razvili ovu jedinstvenu inicijativu EUMETNET-a, mreže javnih Europskih meteoroloških službi unutar Svjetske meteorološke organizacije. U operativnoj je funkcije od 23. ožujka 2007. Trenutno METEOALARM sadrži upozorenja iz 27 nacionalnih meteoroloških servisa i to na 28 jezika, uključujuci i hrvatski.

Zašto METEOALARM?

Naša se klima mijenja, pa se ekstremne vremenske prilike mogu sve češce događati, povećavajući opasnost za živote i nastanak šteta na imovini. Od vremena do vremena oluje, poplave ili lavine mjestimice u Europi dovode do katastrofa, a toplinski valovi zadnjih godina doveli su do gubitka više tisuća života.

što METEOALARM nudi?

METEOALARM je jedinstven servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i najave olujnog vremena nacionalnih meteoroloških službi, lako je dostupan javnosti, jednostavan je i razumljiv svakome. To je opće razumljiv sustav koji koristi simbole i bojom kodirane karte i pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe. Upozorenja se daju za sljedeće pojave nevremena: jake kiše s mogućnošću poplava, žestoke grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinski valovi, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća sa mećavom, lavine te velike obalne plime.

Svaka je zemlja na karti kodirana bojom koje predstavljaju četiri razine upozorenja: crvena naznačuje najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narančasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje. Internet stranica nudi također kartu i u sivim nijansama namijenjenu daltonistima.

Nema upozorenja - ne predviđaju se opasne vremenske pojave.
Predviđaju se potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajno, ali može poremetiti planiranu djelatnost, ako je ona ovisna o vremenskim uvjetima. Preporuča se oprez uz izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.
Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tijekom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne po ljude. Preporuča se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.
Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Preporuča se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.

Razine upozorenja su dane kao jedinstven sustav s jasnim odnosom između meteoroloških pojava, moguće štete i predloženog ponašanja, da bi se te štete ublažile ili izbjegle. Granice razina se razlikuju od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Lisabonu ili Dubrovniku.

Jednim pogledom moguće je vidjeti gdje u Europi vrijeme može postati opasno. Boje na karti na internet stranici naznačuju žestinu opasnosti i njen mogući učinak. Na karti Europe svaka zemlja sudionica je konzistentno obojana najvišom bojom pridjeljenom trenutnom upozorenju. METEOALARM je također portal prema nacionalnim sustavima upozorenja: klikom na logo pojedine meteorološke službe dolazi se na internet stranicu te meteorološke službe gdje su dostupne regionalne informacije. Klikom na regiju unutar pojedine zemlje pronaći će se detaljnije informacije o mogućoj opasnosti. To uključuje očekivani period za svaki dani događaj, kao i intenzitet opasne pojave. Pozadinske slike na regionalnoj razini istovjetne su s događajem i povezanim potencijalnim rizikom.

Kome je namijenjen METEOALARM?

Usluga je namijenjena području Europe, ali može služiti svakome u svijetu i dostupna je trenutno na 28 jezika. Koristi od ovih informacija neće imati samo putnici koji putuju radi posla ili odmora, nego i svi ostali društveni subjekti u cilju efikasnijeg planiranja poslova i aktivnosti na koje opasne vremenske prilike mogu utjecati. Posebnu važnost ove informacije imaju za službe civilne zaštite.

METEOALARM – 17. srpnja 2009. operativni početak u Hrvatskoj

Hrvatska je preko Državnog hidrometeorološkog zavoda postala članicom EUMETNET-a u 2007. godini nakon čega je pristupila i većini programa koji se odvijaju u okviru ove inicijative, pa tako i METEOALARM-u (Slika 1).

Slika 1: METEOALARM upozorenja za Europu na internet stranici http://www.meteoalarm.eu Za podrobne informacije o upozorenjima u pojedinoj državi potrebno je kliknuti na određenu državu.

Opsežne i složene pripreme za operativno uključivanje u program potrajale su sve do kraja 2008. godine od kada se svakodnevno izrađuju upozorenja na opasne vremenske pojave u predoperativnoj testnoj fazi. Početak operativne izrade upozorenja za Hrvatsku započeo je 13. srpnja 2009. Upozorenja se izrađuju za osam regija koja se razlikuju po svojim klimatološkim obilježjima (Slika 2) i dio su cjelokupnog METEOALARM sustava za Europu.

Slika 2: METEOALARM upozorenja na opasne vremenske pojave izrađuju se za 8 klimatološki različitih regija u Hrvatskoj. Klikom na pojedinu regiju dobivaju se detaljnije informacije o izdanom upozorenju.